Wielkanocny sos z gotowanych jajek

Wielkanocny sos z gotowanych jajek
4 , głosów: 5

Dzisiaj przedstawię przepis na niezwykle prosty i szybki do wykonania sos, który obowiązkowo musi się znaleźć na wielkanocnym stole. Wielkanoc to czas, w którym w potrawach dominują składniki takie jak: jajka, chrzan, wędliny, wiosenne warzywa oraz sól i pieprz. Dzisiejszy przepis na pastę jajeczną zawiera kilka z tych składników. Sos głównie wykonany jest z jajek, szczypiorku i chrzanu. Sos z gotowanych jajek to doskonały dodatek do świątecznej wędliny. Polecam, sos – palce lizać:)!

Zobacz przepis

Parówkowe wianuszki w cieście francuskim

Parówkowe wianuszki w cieście francuskim
4.2 , głosów: 5

Bardzo smaczna, tania i efektowna przekąska. Parówki w cieście francuskim w kształcie wianuszka- kwiatowego szybko się robi, ale jeszcze szybciej znikają z talerza. Doskonała przekąska na imprezę, ale także jako ciepłe danie obiadowe, czy śniadanie. Mnie najbardziej smakuje z ketchupem i warzywami. Polecam!

Zobacz przepis

Chrupiące gofry na słodko

Chrupiące gofry na słodko
4.2 , głosów: 6

Długo wyszukiwany i sprawdzony przepis na domowe, chrupiące gofry, którym trudno się oprzeć:)… Gofry są pomysłem na smaczny deser, nie tylko dla dziecka. Możemy je podawać z dowolnymi, ulubionymi owocami, dżemem, czy bitą śmietaną. Aby gofry były bardziej kruche i chrupiące, po upieczeniu nie układamy ich jeden na drugim, tylko stawiam je „na boku” lub na kracie, tak aby mogły odparować. Ważna jest także moc gofrownicy, żeby miała co najmniej 1300 W.

Zobacz przepis

Prosty pszenno – żytni chleb na drożdżach

Prosty pszenno – żytni chleb na drożdżach
4.2 , głosów: 5

Propozycja na prosty i bardzo smaczny chleb drożdżowy wykonany z mieszanki mąki białej i pełnoziarnistej z dodatkiem nasion. Domowy chleb jest o wiele smaczniejszy od sklepowego, a chrupiąca skórka i zapach pieczonego chleba… mówią same za siebie:) Polecam!

Zobacz przepis

Bieszczadzkie bułeczki na sodzie – proziaki

Bieszczadzkie bułeczki na sodzie – proziaki
4.2 , głosów: 5

Proziaki, czyli bułeczki z dodatkiem sody oczyszczonej to pieczywo wywodzące się z województwa podkarpackiego, gdzie jest bardzo popularne. Szybki i prosty przepis na proziaki pieczone na patelni może się przydać zawsze gdy w domu zabraknie chleba. Bułeczki na sodzie doskonale smakują z dodatkiem masła, serka białego, pasty jajecznej, a także na słodko – posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem dżemu, czy miodu. Z podanego przepisu wychodzi około 14 sztuk. Polecam!

Zobacz przepis

Pikantne gofry a’la pizza

Pikantne gofry a’la pizza
4.3 , głosów: 6

Gofry na ostro? Czemu nie, pikantne gofry z pizzowymi dodatkami to doskonały pomysł na pożywną przekąskę. Danie to idealnie sprawdzi się na domową imprezę, kolację, czy seans przed telewizorem. Prosty i szybki przepis na około 8 sztuk chrupiących gofrów. Niby znany klasyczny smak gofra, a jednak miło zaskakuje, były pyszne:)! Serdecznie polecam!

Zobacz przepis

1 z 212