post
Tradycyjne danie na wyjątkową okazję – pierś gęsi z jabłkami
5 , głosów: 11

W ciągu roku istnieje całe mnóstwo okazji, które chcemy uczcić w wyjątkowy sposób – urodziny, imieniny, rocznice, święta i tak można by jeszcze naprawdę długo wymieniać. Kiedy zbliża się ważny dzień, zapraszamy gości do wspólnego biesiadowania i często z tej okazji poszukujemy przepisów na ciekawe dania, aby zaskoczyć bliskich i wprawić w zachwyt ich podniebienia.

Bywa, że szukamy jednak odrobinę za daleko, eksperymentujemy z orientalnymi potrawami, które nie zawsze i nie każdemu przypadają do gustu. Tymczasem w naszym tradycyjnym, polskim repertuarze mamy tak wiele wspaniałych dań. Niektóre z nich są mniej popularne, nieco zapomniane, ale warte uwagi, bo trafiają bezbłędnie w „polskie kubki smakowe”. Pora zatem na prawdziwą klasykę kuchni polskiej – pierś gęsi z jabłkami!

Nie taka gęś straszna…

Przesadą i lekkim nadużyciem byłoby stwierdzenie, że „Polacy nie jedzą gęsi”. Faktem jest natomiast, że gęsina to jedno z najmniej popularnych mięs. Jak na ironię, to właśnie Polska jest największym producentem gęsiny w Europie… Dlaczego więc sami tak rzadko po nią sięgamy, a niektórzy z nas nawet nie mają pojęcia, jak smakuje? Cechuje się ona bowiem dużą zawartością tłuszczu, a co za tym idzie, niemal z automatu uznana została za niezdrową. Czy słusznie? Oczywiście, że nie i obecnie nie ma co do tego wątpliwości! Rzecz jasna, gęś należy jeść z umiarem, natomiast warto podkreślić, że jest to mięso nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

Gęś oferuje korzystny skład tłuszczów (nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6), jest źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin i minerałów. W gęsi znajdziemy witaminy z grupy B, witaminy A i E oraz minerały takie jak magnez, potas, cynk, żelazo. Co ciekawe, mięso z gęsi polecane jest osobom, które borykają się z chorobami sercowo-naczyniowymi. Jak więc widać, gęś wcale nie jest taka znowu straszna…

Starym zwyczajem gęsina z jabłkami na ważną okazję

Dawniej gęś z jabłkami była potrawą, która koniecznie musiała pojawić się na polskim stole m.in. na świętego Marcina, na Boże Narodzenie czy w Nowy Rok i ogólnie zajadano się nią aż do końca zimowego karnawału. Obecnie nie jest to szczególnie popularne danie, a szkoda, bo jest naprawdę pyszne, a co więcej, wyjątkowo proste w przygotowaniu!

Potrzebujesz zaledwie kilku prostych składników jak piersi z gęsi, jabłka, czosnek, majeranek, pieprz i sól (koniecznie sprawdź przepis: http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1798,name,piers-gesi-z-jablkami). Dzięki nim stworzysz wspaniałą potrawę, która urzeknie każdego, kto po nią sięgnie. Cały sekret tkwi we wcześniejszym umieszczeniu piersi w solance na noc, a następnie w ich dokładnym natarciu przyprawami. Wspomniane pieprz, sól, czosnek i majeranek to połączenie z pozoru banalne, ale w rzeczywistości wyjątkowo zaskakujące i aromatyczne. Kiedy jeszcze do zestawienia tego dołączysz soczyste polskie jabłka, kulinarny sukces gwarantowany!

Jeśli lubisz inne zioła i przyprawy, możesz nieco poeksperymentować. Świetnie sprawdzi się np. tymianek, kminek czy rozmaryn. Podobnie jest z owocami – zamiast jabłek możesz użyć gruszek lub suszonych śliwek. Aby mięso było soczyste, podlewaj je w czasie pieczenia bulionem lub wytapiającym się z niego tłuszczem. Możesz je skropić także odrobiną wina. Niezależnie od ilości okazji w roku, za każdym razem możesz serwować gęś w zupełnie nowej odsłonie!

Podziel się przepisem ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *