post
Miodowe pierniczki
5 , głosów: 9

Pierniki kojarzą się ze świętami, jednak ze względu na ich aromatyczny smak, sięgamy po nie częściej. Smakują na ciepło, ale także po tygodniu ich smak nie słabnie- wręcz przeciwnie! My polecamy je przyrządzać znacznie częściej ze względu na prostotę ich wykonania i nieziemski smak!

Składniki:

  • 3-4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3-4 łyżki miodu
  • Około 1kg mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawa do pierników
  • 1 kostka masła
  • 3-4 łyżki śmietany (kwaśnej)

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy na 150 stopni. Do dużej miski wbijamy- białka jajek i ubijamy na gęstą pianę. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mąkę dosypujemy delikatnie, tak aby wszystko się połączyło. Wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na kilka części. Jedną z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3mm i wykrajamy foremkami ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut.

Smacznego!

01 pierniki02 pierniki03 pierniki04 pierniki

Podziel się przepisem ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *