post
Zapiekane naleśniki na ostro
4.6 , głosów: 28

Kiedy myślimy o naleśnikach od razu przychodzą nam do głowy najróżniejsze w wydaniu na słodko- z dżemem, czekoladą, owocami. Te łatwe w przygotowaniu placki można wykorzystać także do potraw „na słono”. Ich łatwość wykonania oraz wyśmienity smak sprawią, że chętnie będziecie powtarzali to danie.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2-3 szklanej mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli

Farsz

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 czerwona papryka
  • 300g mięsa mielonego
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Do polania:

  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 szklanki bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz
  • Ostra papryka
  • Zioła prowansalskie (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Wyrabiamy ciasto jak na naleśniki- do wysokiego naczynia wbijamy jajka, mleko, wodę delikatnie miksujemy po czym powoli dosypujemy mąki ciągle mieszając. Kiedy ciasto zrobi się gładkie odstawiamy je na bok na 20-30 min. Przygotowujemy farsz. Paprykę myjemy i kroimy drobno w kosteczkę. Fasolę i kukurydzę wsypujemy do sitka i myjemy pod bieżącą wodą. Rozgrzewamy piekarnik na ok. 180 stopni. W tym czasie doprawiamy mięso i smażymy na patelni z niewielką ilością oleju, dodajemy na chwilę pozostałe składniki do farszu i odstawiamy do ostygnięcia. Smażymy cieniutkie naleśniki po czym nakładamy niewielką ilość farszu i zawijamy w trójkąty- przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na koniec pomidory w puszce blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku i polewamy ułożone naleśniki. Posypujemy ziołami prowansalskimi.

Smacznego!

 

01-nalesniki-na-ostro 02-nalesniki-na-ostro 03-nalesniki-na-ostro

05-nalesniki-na-ostro

Podziel się przepisem ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *