post
Krokiety z farszem ruskim i pieczarkami
4.6 , głosów: 29

Krokiety najczęściej jemy gotowe- z kapustą mięsem. Często wydaje się, że przygotowanie ich samemu należy pozostawić fachowcom w dziedzinie gotowania. Nic bardziej mylnego! Zrobienie ich w domu pozwala na dowolność w dobieraniu składników do farszu i dopasowania do swoich upodobań, a w towarzystwie domowego barszczu będzie stanowić idealną całość 🙂

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2-3 szklanej mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli

Farsz ruski:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 250g sera białego
  • szczypta pieprzu

Farsz pieczarkowy:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Do smażenia:

  • olej
  • 1 szklanki bułki tartej
  • 1-2 jajka

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, przekrajamy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie wyrabiamy ciasto jak na naleśniki. Do wysokiej miski wlewamy mleko, wodę, wbijamy dwa jajka miksujemy i dosypujemy mąki ciągle mieszając. Kiedy ciasto zrobi się gładkie odstawiamy je na bok na 20-30 min. Przygotowujemy farsz pieczarkowy. Pieczarki myjemy, obrabiamy i kroimy w drobną kosteczkę to samo robimy z cebulą. Podsmażamy na odrobinie oleju, tak aby nie przypalić składników, dosalamy i pieprzymy do smaku,po czym odstawiamy na bok do ostygnięcia. Farsz ruski: przestygnięte ziemniaki przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy biały ser i cebule pokrojone w kosteczkę. Wszystko ze sobą mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju- można go dodać do ciasta, wtedy nie trzeba już dodawać na patelni. Przestygnięte naleśniki wypełniamy farszami i zawijamy- trzy boki do środka i jednym zawijamy w ‘rulonik’, maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej po czym przekładamy na rozgrzaną olejem patelnie. Smażymy na złoty kolor z każdej strony.

Smacznego!

01-krokiety 02-farsz-na-krokiety 03-krokiety 04-gotowe-krokiety

 

Podziel się przepisem ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *