post
Kotleciki z cukinii i marchewek
4.8 , głosów: 18

Pomysł na danie, które szybko wykonamy w domu. Smaczne i tanie wegetariańskie kotlety z cukinii. Kotleciki możemy podawać jako danie obiadowe lub kolację. Idealnie smakują z dodatkiem świeżej surówki.

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 czerstwe bułki
  • woda lub mleko do namoczenia bułek
  • do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry lub inne ulubione przyprawy
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Cukinię i marchewki obieramy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do jednej miski. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i zarumieniamy na oliwie. Do miski dodajemy zeszkloną cebulkę, jajka, namoczone i odciśnięte bułki oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce i smażymy na oliwie. Zarumienione kotleciki wyciągamy na talerz z ręcznikiem papierowym, tak aby odsączyć tłuszcz. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu.

Smacznego!

kotleciki z cukinii i marchewek 2

Podziel się przepisem ze znajomymi:

One thought on “Kotleciki z cukinii i marchewek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *