post
Sezonowe ucierane ciasto truskawkowe
4.2 , głosów: 6

Pyszne, słodkie i czerwone… ♥ truskawki! Uwielbiają je wszyscy. A sezon truskawkowy, który jest w pełni bez ciasta z tymi owocami nie będzie udany. Dzisiaj prezentujemy bardzo prosty i szybki przepis na ucierane ciasto z truskawkami. Składniki podane w przepisie pozwalają na przygotowanie ciasta o standardowej wielkości dużej blaszki.

truskawki

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 50 dag cukru pudru
  • 30 dag truskawek
  • 8 jajek
  • 1 szklanka  oleju
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżeczki proszku do  pieczenia
  • bułka tarta
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy ciepłą wodę z olejem oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno i łączymy razem z uprzednio wymieszaną masą. Ciasto przelewamy na blachę, a na wierzchu układamy truskawki. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 35-45 min w temperaturze 180°C. Po upieczeniu, gdy ciasto przestygnie możemy udekorować je cukrem pudrem.

Uwaga:

Przed dodaniem truskawek do ciasta możemy je obtoczyć w bułce tartej. Dzięki temu nie opadną na dno.

Smacznego!

Ciastotruskawki1 Ciastotruskawki2

Podziel się przepisem ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *