post
Świąteczny piernik z orzechami
4.3 , głosów: 8

Wyśmienity piernik nie tylko na świąteczny stół. Podczas pieczenia ciasta, piękny zapach unosi się po całym domu. Placek jest dość pracochłonny, jednak warta poświęcenia. Polecam.

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki miodu sztucznego
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 40 dag mąki (3 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa miodowo – orzechowa:

  • 4 łyżki miodu naturalnego
  • 5 łyżek słodkiej śmietany
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 kostki masła
  • 30 dag orzechów włoskich

Przygotowanie:

Miód sztuczny zagotowujemy z przyprawą do piernika, studzimy. Żółtka oddzielamy od białek, żółtka ucieramy z cukrem,stopniowo wlewamy miód, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, na sztywno. Ubitą pianę przekładamy do przygotowanych wcześniej składników, całość dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, wylewamy na wyłożone papierem do pieczenia blachy i pieczemy w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 20 minut.

Śmietanę zagotowujemy z miodem. Jajka ucieramy z cukrem, następnie małym strumieniem wlewamy zagotowany, ciepły miód ze śmietaną. W osobnym naczyniu ucieramy masło i stopniowo dodajemy do niego utartą masę. Orzechy mielimy, dodajemy do masy, mieszamy. Kilka orzechów możemy zostawić do udekorowania wierzchu ciasta. Układamy warstwy jeden placek – około 3/4 masy – drugi placek – 1/4 masy – orzechy. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Podziel się przepisem ze znajomymi:

One thought on “Świąteczny piernik z orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *