post
Tradycyjny przepis na kluski śląskie
4.4 , głosów: 7

Dzisiaj proponuję bardzo łatwy i sprawdzony przepis na przepyszne domowe kluski śląskie. Kluski są najlepsze zaraz po przygotowaniu. Podajemy je z sosem mięsnym, pieczarkowym i z dodatkiem surówki. Z podanego przepisu wychodzi około 60 sztuk. Polecam przepis! Kluski – palce lizać:)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • mąka ziemniaczana (1/4 części)
  • sól, woda do gotowania ziemniaków

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, mielimy lub przeciskamy przez praskę. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ziemniaki i formujemy z nich krąg. Z uformowanego kręgu wycinamy 1/4 ziemniaków (wyciętą część ziemniaków odkładamy na bok) i to miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. W ziemniakach i mące robimy dołeczek i dodajemy jajka. Całość szybko zagniatamy. Z kawałka ciasta formujemy wałek o średnicy około 3 cm. Za pomocą ostrego noża odkrawamy 2 cm kawałki. Z odciętych kawałków formujemy kulki, spłaszczamy je i palcem robimy wgłębienie. Kluski odkładamy na posypanej mąką stolnicy. Tak postępujemy z resztą ciasta. W garnku gotujemy wodę z solą. Na gotującą się wodę wrzucamy kluski, od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy około 2 minuty po wypłynięciu. Kluski odcedzamy, przelewamy i wykładamy na talerz.

Smacznego!

Tradycyjny przepis na kluski śląskie 1 Tradycyjny przepis na kluski śląskie 2

Podziel się przepisem ze znajomymi:

One thought on “Tradycyjny przepis na kluski śląskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *