post
Tarta z serem i brzoskwiniami na francuskim spodzie
4.1 , głosów: 8

Sernik na szybko, nie wymagający dużego nakładu pracy. Idealny na każdą okazję zwłaszcza wtedy gdy chcemy zrobić coś w krótkim czasie. Warto jednak pamiętać, że sernik musi chwilę poleżeć i ostygnąć. Tarta z białym serem i brzoskwiniami wygląda i smakuje wybornie. Polecam!

tarta z serem i brzoskwiniami na francuskim spodzie 3

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1/2 kg zmielonego białego sera lub gotowego twarogu z wiaderka
  • 1,2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 50 g masła
  • brzoskwinie z puszki (wykorzystamy 3/4 z nich)
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Formę do tarty o średnicy około 28 cm smarujemy tłuszczem i delikatnie posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto, tak aby zakryć wszystkie boki blaszki, następnie nakłuwamy je widelcem. Ciasto wkładamy na około 15 minut do nagrzanego do 180 °C piekarnika i podpiekamy, aż delikatnie się zarumieni. Ser biały ucieramy (można to zrobić za pomocą blendera) z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, budyniem i startym na tarce o dużych oczkach maśle, do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę serową wykładamy na podpieczone ciasto francuskie. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w plasterki i układamy na masie serowej. Ciasto pieczemy około 30 – 35 minut w nagrzanym do 180 °C piekarniku. Brzegi ciasta powinny się zezłocić. Na ostatnie 10 minut pieczenia możemy włączyć opcję pieczenia z termoobiegiem. Gotowe ciasto schładzamy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Smacznego!

tarta z serem i brzoskwiniami na francuskim spodzie 1 tarta z serem i brzoskwiniami na francuskim spodzie 2

 

Podziel się przepisem ze znajomymi:

One thought on “Tarta z serem i brzoskwiniami na francuskim spodzie

  1. Drogie panie odchudzanie proponuje zaczac od motywacji, jak potrzebujecie cos na motywacje, poszukajcie sobie w gogle: odchudzanie przed i po by sasetka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *