post
Empanada z kurczakiem i pieczarkami
4.3 , głosów: 7

Empanada – danie składające się z ciasta (francuskiego lub drożdżowego) oraz farszu mięsnego z dodatkiem sera żółtego. Pierożki empanada są niezwykle popularne w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Argentynie i Chile. W Polsce jeszcze mało znane. Pierożki najlepiej smakują na ciepło, podane je z sosem pomidorowym lub dipem. Wspaniałe na obiad jak i na kolację. Polecam!

Składniki:

  • 50 dag filetów z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • do smaku: pieprz, sól
  • przyprawy: papryka słodka i ostra, curry, kminek mielony, kolendra liście, zioła prowansalskie,
  • 15 dag pieczarek
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 15 dag sera żółtego w kawałku

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę filet z piersi kurczaka. Mięso solimy, pieprzymy i oprószamy przyprawami, kolejno mieszamy i podsmażamy na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, odstawiamy do wystygnięcia. Na osobnej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki. Mięso łączymy z pieczarkami.

Ciasto francuskie (1 opakowanie) dzielimy na 8 części, wielkości około 10 x 10 cm. Na środku każdego kawałka nakładamy farsz i posypujemy startym żółtym serem. Boki ciasta smarujemy delikatnie roztrzepanym jajkiem. Ciasto składamy na pół, tak aby powstały trójkąty i  zlepiamy brzegi. Brzegi ciasta możemy dodatkowo ozdobić i umocnić przy użyciu widelca. Tak samo postępujemy z drugim opakowaniem ciasta i drugą częścią farszu. Gotowe pierożki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, smarujemy pozostałym jajkiem i pieczemy około 25 minut w nagrzanym do 180 °C piekarnika. Pierożki powinny być mocno zarumienione.  Empanda z kurczakiem i pieczarkami

Empanda z kurczakiem i pieczarkami 2 Empanda z kurczakiem i pieczarkami 3

 

Podziel się przepisem ze znajomymi:

One thought on “Empanada z kurczakiem i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *