post
Tarta z pieczarkami i papryką
4 , głosów: 10

Pomysł na tartę na słono, nadzianą pieczarkami, masą jajeczno – śmietankową, papryką i żółtym serem. Tarta szybka i prosta w wykonaniu, nawet dla początkujących kucharzy. Składniki na ciasto kruche można podwoić i wtedy połowę ciasta zamrażamy lub przetrzymujemy w lodówce przez kilka dni, na czas kiedy ciasto nam się przyda, lub przyjdą niespodziewani goście. Oszczędzimy sobie przy tym pracy. Polecam!

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ewentualnie łyżka lub kilka łyżek zimnej wody
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
  • obciążenie do ciasta (sucha fasola lub ciężarki ceramiczne)

Farsz pieczarkowy:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 40 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 jajka
  • 150 ml śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 5 dag sera żółtego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Z mąki, pokrojonego w kawałki masła, jajka, soli zagniatamy ciasto kruche, jeżeli ciasto było by zbyt sypkie, a składniki nie chciały by się łączyć dodajemy odrobinę zimnej wody. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki. Formę na tartę (o średnicy około 25cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na kształt okręgu o średnicy nieco większej jak forma. Następnie przekładamy je do blaszki, delikatnie dociskamy i nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wsypujemy obciążniki (sucha fasola lub ceramiczne ciężarki). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 15 minut, do zarumienienia się ciasta.

Cebulę i pieczarki obieramy, cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Następnie cebulę podsmażamy na oleju, gdy się zarumieni dodajemy pieczarki i smażymy. Farsz pieczarkowy pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W osobnym naczyniu jajka delikatnie ubijamy ze śmietaną, solą i pieprzem. Na upieczone ciasto wykładamy 3/4 nadzienia pieczarkowego, zalewamy go jajkami roztrzepanymi ze śmietaną. Całość posypujemy startym żółtym serem, pozostałą częścią pieczarek i pokrojoną w paski papryką czerwoną. Tartę pieczemy około 20 minut w 180 °C.

tarta z pieczarkami i papryką 3

tarta z pieczarkami i papryką 1 tarta z pieczarkami i papryką 2

Podziel się przepisem ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *