post
Tradycyjny sernik ucierany
4.2 , głosów: 5

Sprawdzony przepis na pyszny, domowy, rozpływający się w ustach sernik. Sernik to ciasto, które jest doskonałe na każdą okazję, także na święta. Można go wykonać z owocami, takimi jak jabłka lub brzoskwinie.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 15 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1, 2 kg sera białego (3 x mielonego)
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 kostka masła (lub margaryny)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 budyń śmietankowy

Przygotowanie:

Z podanych powyżej składników zagniatamy jednolite ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do  wyłożonej papierem do pieczenia blachy (24 x 40 cm). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C i podpiekamy „spód” ciasta około 15 minut.

Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, następnie dodajemy zmielony ser biały, budyń i śmietanę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na samym końcu do masy serowej, lekko mieszamy. Masę serową wykładamy na podpieczone ciasto. Wierzch wygładzamy nożem, a potem pod ukosem za pomocą widelca robimy wzorek. Pieczemy w rozgrzanym do 180 °C piekarniku około 45 minut. Przed wyciągnięciem ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem.

*Jeżeli chcemy dodać owoce do ciasta (jabłka lub brzoskwinie z zalewy), wykładamy je na podpieczone ciasto, a następnie przykrywamy serem.

Smacznego!

DSC_5544

Podziel się przepisem ze znajomymi:

One thought on “Tradycyjny sernik ucierany

  1. Moja rodzina uwielbia sernik, więc upiekłam go. Nie był trudny do zrobienia. Był bardzo dobry. Szybko znikł z talerza. Poleca na niedzielny deser lub święta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *